Kasza jęczmienna czyli nie każda kasza to super kasza.
Jak sama nazwa wskazuje powstaje ona z jęczmienia. A to już oznacza, że zawiera gluten. Czy to dobrze czy źle - zależy od punktu widzenia a raczej rodzaju schorzenia. Gluten a dokładnie jego nietolerancja jest coraz częściej spotykaną dolegliwością układu pokarmowego. Celiakia to jego najpaskudniejsza postać. Trudno się z nią żyje. Idąc dalej tropem tych nie najlepszych wieści: kasza jęczmienna ma właściwości zakwaszające organizm. Zawiera bowiem sporo fosforu czy siarki. Zatem nie jest najlepsza dla osób z wrzodami czy nieżytami żołądka oraz refluksem. Brzmi mało przyjemnie.
Ale zapewniam Was, że słowo "kasza" z gruntu ma w sobie sporo dobrego. Zwłaszcza jak w kontrze damy smażony boczek czy grillowane żeberka.
Witaminy z grupy B, potas obniżający ciśnienie, żelazo świetnie walczące z niedokrwistością czy magnez, który nas uspokaja i wspomaga pracę mięśni.
Wapń, krzem, miedź czy cynk to świetne dodatki do, wymienionego wyżej, menu.
Do kupienia w Zielonyspichlerz.pl
kasza jęczmienna, gluten, wapń, celiakia, żelazo, krzem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz