Bulgur czyli co to jest!
Kasze nasze, i nie tylko nasze, przeżywają ostatnimi czasy prawdziwy renesans. Jak kasza jęczmienna czy gryczana już nie robi na nas specjalnego wrażenia tak bulgur - bo to też kasza - jest całkowicie, dla nas, nieznana. Ale dla mieszkańców Bliskiego Wschodu to coś, co znają i jedzą od setek, a nawet tysięcy lat. Powstaje z gotowanych a potem wysuszonych ziaren, najczęściej pszenicy, i jest bardzo bogata we wszelkie składniki odżywcze. Z jednej strony kopalnia błonnika a z drugiej mniejsza kaloryczność niż kus kus czy ryż. Potas i fosfor rządzą ale "panem i władcą" jest magnez! Jakieś 30mg w 100g kaszy.
Kwas foliowy to kolejne złoto co to się nie świeci ale każda kobieta, zwłaszcza w ciąży czy w wieku dojrzałym, powinna je mieć! A przynajmniej regularnie spożywać ;) Dalej: niski indeks glikemiczny, sporo witamin z grupy B, żelazo, wapń - jednym słowem bogata kopalnia ale jeszcze nie odkryta :)
Gotujemy ją standardowo czyli wrzucamy na wrzątek i po 15-20 minutach mamy pyszne jedzenie. No i pasuje na słodko, słono, kwaśno i w każdym innym wydaniu :)
Do kupienia oczywiście w Zielonyspichlerz.pl
kasza, bulgur, magnez, wapń, kwas foliowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz