Kozieradka ma bardzo szerokie zastosowanie: od kuchni przez kosmetykę aż do lecznictwa. Jest aromatyczną przyprawą o charakterystycznym smaku. Namiętnie polecana do mięs ale szczerze polecam ją do pasztetów warzywnych czy tych z fasoli i innych strączkowych.
Literatura na temat właściwości leczniczych kozieradki jest bardzo bogata. Możemy przeczytać o tym, że kozieradka obniza poziom glukozy we krwi. Jest bogata w błonnik a co za tym idzie warto o niej pamiętać przy problemach trawiennych, zaparciach czy nawet chorobach jelit. Obniża poziom cholesterolu co w konsekwencji również obniża ryzyko chorób krążeniowych. Dzielnie walczy z bakteriami (warto o tych ziarenkach pamiętać przy okazji np. gronkowca).
W kosmetologii zaś odnosi sukcesy w pielęgnacji włosów.
A wracając do kuchni :) Nasiona są lekko gorzkie i znalazłam informację o tym, że lekkie uprażenie nasion, tę gorycz zamienia w całkiem przyjemny smak. Do kupienia w Zielonyspichlerz.pl
W kosmetologii zaś odnosi sukcesy w pielęgnacji włosów.
A wracając do kuchni :) Nasiona są lekko gorzkie i znalazłam informację o tym, że lekkie uprażenie nasion, tę gorycz zamienia w całkiem przyjemny smak. Do kupienia w Zielonyspichlerz.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz